Trä, aluminium eller PVC – vilka fönster ska du välja?

Fråga hundra olika villaägare vilka fönster du borde välja och du kommer få hundra olika svar. När det kommer till fönstermaterial finns det nämligen inget rätt eller fel.

Vissa tycker att PVC (plast) är en styggelse medan andra tycker att man inte ser någon skillnad.

Någon kommer råda dig att undvika trä till varje pris – vem vill behöva underhålla sina fönster i tid och otid? Medan en del menar att trä är det enda självklara, om du inte vill förstöra ditt fina hus.

I slutändan blir det en fråga om ditt eget tycke och smak. I den här artikeln går jag igenom för- och nackdelarna med de olika fönstermaterialen, så att du vet vad du har att ta ställning till.

PVC – för dig med en liten budget!

Om det är budgeten som främst styr över ditt fönsterbyte, är PVC-fönster (plast) ditt bästa alternativ. Det är nämligen det billigaste.

Första gången jag hörde ”plastfönster” tyckte jag inte det lät särskilt stabilt. Och jag är nog inte den enda som förknippar plast med fejk och slit-och-släng-produkter.

Men plastfönster är faktiskt bättre än de låter. Plast är till och med det material som isolerar bäst – du kan alltså komma ner i riktigt låga U-värden om du väljer PVC.

Så om plast är både billigast och isolerar bäst, varför ens överväga något annat?

Den allra vanligaste invändningen mot PVC-fönster är att de är fula. Att de inte känns äkta. Som en misslyckad skönhetsoperation…

Och jag är benägen att hålla med, när det gäller äldre hus. Att sätta in plastfönster i ett hundra år gammalt trähus känns lite som ett hån mot allt vad tradition och snickarglädje heter.

Men i ett modernt hus utan några anspråk på hantverk eller klassisk estetik, ser jag inte hur ett plastfönster skulle kunna få huset att kännas mindre äkta. Med den logiken skulle en modern bil kännas mindre äkta för att man inte måste veva ner fönstren manuellt.

Och estetiska värden i all ära, men ska du renovera ett hus som i sig inte är värt mer än några hundra tusen, känns det ju obefogat att lägga trehundra papp på fönstren.

PVC-fönster på glänt
PVC-fönster är ditt billigaste alternativ vid fönsterbytet.

Utseendemässigt skiljer sig plastfönster inte lika mycket åt från träfönster som de brukade. Länge såg PVC klumpigare ut då dessa fönster hade bredare karmar och mindre glasyta, men idag finns det även varianter med smalare karm. Visst ser du att det är plast om du kommer nära, men på håll kan det vara förväxlande likt trä.

Ytterligare en vanlig invändning mot plastfönster är att de är svåra att laga och måla om. Spricker ett plastfönster är det oftast bara att byta hela fönstret. Och skulle du tröttna på färgen kan du inte bara plocka fram målarburken, som du kan med träfönster.

Men andra sidan av det myntet är ju att du slipper ta fram målarburken. Om du strävar efter ett så underhållsfritt hem som möjligt är PVC ett smart val till dina fönster.

Vill du ha fönster som håller länge ska du dock vara noga med vilka du väljer. Säkerställ med tillverkaren att fönstren är testade för att hålla i det svenska klimatet. Välj även ett fönster med så kallad P-märkning, en kvalitetsmärkning från det svenska forskningsinstitutet RISE. Då kan du vara säker på att fönstret är ordentligt granskat och testat.

En nackdel med PVC-fönster som jag personligen tycker är mer relevant än själva utseendet är deras miljöpåverkan. Att tillverka PVC innebär både stor energiåtgång, miljöfarliga utsläpp och utvinning av fossila bränslen. Plastfönster är alltså det bästa valet för din plånbok men det sämsta valet för klimatet.

Träfönster – för dig som vill ha en klassisk stil

Sverige är ett land med mycket skog och en lång tradition av att bygga i trä. Träfönster har därför förblivit standard i svenska hus, långt efter att plast tagit över den europeiska marknaden.

Har du ett äldre hus är träfönster också det som sannolikt kommer passa allra bäst in. De behöver heller inte vara jättedyra – trä brukar ligga någonstans mellan PVC och aluminium i prisklass.

Men allt beror förstås på vilket trä du väljer. Det vanligaste är att man använder furu, men det går även att få fönster i olika ädelträslag för dig som vill ha en mer exklusiv känsla.

Rött gammalt trähus med vita träfönster
För hus i gammal stil är klassiska träfönster det estetiskt mest passande valet.

Kvaliteten på virket som används påverkar också pris såväl som hållbarhet. Det som håller längst är så kallat kärnvirke, med täta årsringar och utan kvistar. Snabbväxande trä är mjukare och har inte lika lång livslängd. Så planerar du att köpa träfönster, fråga efter hållbarheten på virket.

Träfönster av hög kvalitet kan hålla i många år förutsatt att de underhålls korrekt. De flesta träfönster behöver pysslas om vart 7:e-10:e år ungefär. Skrapning och målning är de vanligaste åtgärderna. Fönster som utsätts för mycket väder och vind kan behöva underhåll oftare.

Träfönster går att få målade i vilken nyans du vill och du kan också välja att måla om i en annan färg om du skulle vilja piffa upp huset någon gång. Träfönster går även relativt lätt att laga, till skillnad från plastfönster.

För klimatet är träfönster det absolut bästa valet. Dels kräver de väldigt lite energi att framställa och dels kan man utvinna ännu mer energi vid förbränning av träet. Dessutom produceras de vanligtvis i Sverige vilket innebär korta transportsträckor.

OBS! Vill du ha något annat träslag än furu och bryr dig om klimatet, tänk på att trä som kommer från regnskogen (exempelvis teak och mahogny) inte är det mest hållbara valet du kan göra…

Aluminiumfönster – för ett modernt utseende

Rena aluminiumfönster har tidigare använts framförallt på kommersiella/offentliga byggnader. Du har säkert sett dem på kontorskomplex, butiker, industrier. På senare år har de börjat användas även till villor.

Ett aluminiumfönster görs till skillnad från plastfönster inte för att efterlikna trä. Därför passar de bäst in i hus med modern, minimalistisk arkitektur.

Hus med modern arkitektur och stora aluminiumfönster
Aluminiumfönster passar väl in med modern arkitektur.

Aluminium är dyrare än både trä- och plastfönster men är å andra sidan rustikare än plast och kräver mindre underhåll än trä. Det står pall för väder och vind bättre än sina två kamrater. Dock kan de också behöva underhållas någon gång, exempelvis om färgen bleknar. Aluminium är lättare att måla om än PVC, men svårare att måla än trä.

Framställningen av aluminium är i grunden väldigt energikrävande, vilket gör dem till ett sämre val än träfönster ur miljösynpunkt. Däremot går det att återvinna aluminium och genom att använda återvunnet aluminium i tillverkningen av fönster blir de mindre energikrävande än PVC-fönster.

En kombination med minimalt underhåll

Vill du ha den klassiska känslan av trä inne i huset, men helst slippa underhållet som träfönster medför?

Det blir allt mer vanligt att välja träfönster med en aluminiumbeklädnad på utsidan. Då får du ett optimalt skydd mot väder och vind, samtidigt som du slipper den sterila känslan av metall inuti din bostad. Och det enda underhåll du eventuellt behöver göra är på insidan, som av naturliga skäl inte kräver lika mycket.

En budgetkompromiss skulle kunna vara att endast välja aluminiumbeklädnad på den sida av huset som är mest utsatt för sol och nederbörd.

Vilka fönster väljer du?

Som du ser är det flera faktorer som kan och bör påverka ditt val av material när du byter fönster. Vilken sorts hus du bor i, vilken budget du har, hur mycket du bryr dig om din klimatpåverkan samt hur mycket tid eller pengar du har till att underhålla dina fönster.

Och så vad du själv tycker är snyggast, så klart.

Men det är inte bara materialet du behöver ta ställning till när du ska köpa nya fönster. Det finns fler val du måste göra. Och flera fällor du kan ramla i, om du väljer fel väg.

För att du ska kunna göra det optimala fönsterbytet för just dig har vi tagit fram en guide som hjälper dig att navigera förbi de 4 vanligaste fällorna. Och komma tryggt ut på andra sidan.

Med vänliga hälsningar,
Kompisarna på Fönster-guiden.se
"scientia potentia est"