Det är oftast på sommaren man kommer på att det skulle vara gött med en pool. Och på vintern man kommer på att det är dags för nya fönster.
Det är inget konstigt med det. På sommaren besväras man inte av kallras och blir det drag i huset ställer man sig snarare mitt i det och njuter av att det fläktar.
Det är på vintern de uttjänta fönstren börjar kännas besvärliga. Det är då du behöver dra på dig en extra tröja, köpa fårskinnstofflor och betala elräkningar som kostar mer än skidresan ni planerat på sportlovet.
”Till sommaren måste vi byta fönster”, är det många som tänker då.
För på vintern kan man väl inte byta fönster? Om det drar kallt med otäta fönster, hur kallt kommer det inte dra med stora hål i väggarna?
Att man inte bör byta fönster på vintern är en myt. Det finns till och med fördelar med att byta fönster på vintern…
Att byta fönster vintertid
Fönsterfirmor anpassar installation efter årstid. På sommaren är det inte ovanligt att man plockar ut flera fönsterrutor på en gång och sedan monterar de nya.
På vintern däremot är det vanligaste tillvägagångssättet att byta ett fönster i taget. Då behöver varje fönsteröppning bara stå öppen en kort stund.
För att ta ut och sätta in ett nytt fönster går snabbt för ett proffs. Det som tar tid är plåt- och snickeriarbeten, vilket görs när fönstret redan sitter på plats.
Skulle det blåsa snålblåst (även kallad Skåneblåst) där vindarna känns som minus 40 grader, eller om det börjar snöa lagom till fönsterbytet, kan fönsterfirman sätta upp ett skydd för fönsteröppningen under montaget.

Fördelar med att byta fönster på vintern
Det finns till och med några fördelar med att förlägga fönsterbytet vintertid:
- Att byta fönster under kalla förhållanden kan faktiskt vara en fördel, i alla fall om du har tänkt köpa träfönster. Trä kan nämligen svälla av för mycket fukt – därför är kyla bättre än regn och fukt när dina fönster ska sättas in.
- Precis som det är billigare med en sista-minuten-resa när resten av Sverige precis gått tillbaka till skolor och arbeten, kan du ibland komma billigare undan med ett fönsterbyte på vintern när inte företagen har lika många kunder. OBS! Du bör alltså inte hoppa på första bästa billiga erbjudande som dyker upp i din inkorg bara för att det är vinter. Ta i stället kontakt med seriösa, väletablerade aktörer och fråga om de kan erbjuda någon säsongsrabatt.
- Du minskar dina kostnader för uppvärmning direkt. I stället för att fortsätta betala onödigt höga elräkningar under hela den kalla årstiden.
Det kan också vara värt att fundera över vilken årstid som brukar flyga snabbast förbi hemma hos dig – sommaren eller vintern?
Själv skulle jag hellre byta fönster ett par händelselösa vinterdagar än planera in det på sommaren. När jag vill kunna vara spontan och åka iväg vid fint strandväder, plus har en massa andra hus- och trädgårdsprojekt som skriker på mig.
Så är det alltid bättre att byta fönster på vintern?
Nej, det skulle jag inte säga. Jag menar att oavsett när du upptäcker att dina fönster behöver bytas, så bör du inte vänta.
Är det sommar när du inser att du behöver nya fönster, ta tag i det innan hösten och kylan kommer!
Är det vinter, ta tag i det nu och sänk dina uppvärmningskostnader direkt.
Det finns ingen anledning att vänta, oavsett säsong.
Förutom vid följande scenarion, när du faktiskt bör vänta till våren/sommaren:
- Om du tänker byta dina fönster själv, utan hjälp från hantverkare. Medan ett proffs kan ta ut och sätta in ett nytt fönster på 30 minuter, kommer det ta dig mycket längre tid än så. Samma gäller om du anlitar en oerfaren montör. Ju mer erfarenhet av fönsterbyte – desto snabbare går det. Ju längre tid det tar – desto kallare blir det…
- Köper du färdiga fönster i standardstorlek hos t.ex. en bygghandel och sen anlitar en firma för att installera dem är det bättre att vänta till varmare väder. Det är nämligen inte säkert att standardfönster passar just dina fönsteröppningar. Då måste väggen anpassas efter fönstret, vilket tar mycket längre tid än att sätta in ett måttbeställt fönster.
- Extrema väderförhållanden kan förstås ställa till det på vintern – ingen yrkesgrupp älskar att arbeta utomhus i 30 minusgrader. Bor du i ett område där det normalt med sådana temperaturer under vintern, eller om du helst låter bli att skotta och bara kör med din snöskoter, kanske det är bättre att vänta med fönsterbytet till fram på vårkanten.

Planera dina renoveringar
En sista sak du bör tänka på innan du planerar in ditt fönsterbyte i almanackan är vilka andra renoveringar du gjort under året eller tänker göra framöver.
Du kan nämligen max få 50 000 kronor i ROT-avdrag per person och år. Har du redan renoverat köket i år och använt hela ROT-avdraget? Då tjänar du på att vänta till nästa år med att byta fönster.
Planerar du å andra sidan flera andra stora renoveringar kommande år, vinner du mer på att försöka få till fönsterbytet så snart som möjligt.
Summa summarum, vänta inte med ditt fönsterbyte om det inte finns väldigt särskilda skäl för det.
Fyra fällor du bör akta dig för
Att det inte skulle gå att byta fönster på vintern är alltså ett missförstånd. När du vet att det går bra att byta året runt kan du spara både obehag och pengar genom att inte dra ut på det för länge.
Men det finns fler saker du behöver veta när du byter fönster. Du behöver veta om vilka fällor som lurar på vägen mot dina nya fönster. Och hur du undviker att gå rakt i dem.
Vi har sammanställt en guide som lotsar dig förbi de 4 vanligaste fällorna. Så att du kan känna dig trygg med ditt fönsterbyte och få fönster som håller – och håller dig varm – i många år framöver.