Efter att ha tittat runt på ett antal olika fönstersidor känner Jens sig åtminstone lite klokare. Han vet fortfarande inte vilka fönster han ska välja eller var han ska köpa dem.
Men en sak är i alla fall säker. Han vill hitta ett fönster med så lågt U-värde som möjligt.
Ju lägre U-värde, desto bättre isolering. Och det är ju precis det Jens vill ha. Mindre värme som läcker ut genom fönstren = mindre pengar som läcker ut från kontot.
En sanning med modifikation
Tittar du runt på fönstertillverkarnas hemsidor verkar det vara en allmänt accepterad sanning att ett lägre U-värde alltid innebär ett bättre fönster.
Min erfarenhet är att enkla sanningar oftast är falska sanningar… Och så även denna.
Att låta sig förblindas av U-värdet är en vanlig fälla att gå i. Isolering i all ära. Men ett fönster har flera andra viktiga funktioner.
När du väljer fönster behöver du därför även känna till följande:
1. Åldern på ditt hus avgör vilket U-värde som är värt att betala för
Självklart vill du att dina fönster ska släppa ut så lite värme som möjligt. Men bor du i ett äldre hus finns det risk att värmen hittar andra vägar…
I hus byggda innan 1955 användes ofta dålig eller ingen isolering. Om du inte har tilläggsisolerat dina väggar släpper de troligtvis genom ganska mycket värme. Då finns det ingen vits med att betala mer för att få det allra lägsta U-värdet, eftersom värmen likväl kommer sippra ut ur huset.
Har du däremot ett nyare hus med riktigt lågt U-värde på väggarna är det mer rimligt att lägga pengar på ett lägre U-värde även när du köper fönster.
2. Mindre värme ut = mindre sol och värme in
Ja, ett välisolerat fönster isolerar på bägge hållen. Ju mindre värme det släpper ut, desto mindre värme släpper det in. Samma gäller solljus – ett fönster med lågt U-värde släpper igenom mindre ljus än ett fönster med högre U-värde.
Jag gissar på att du inte har fönster enbart för att isolera – i så fall skulle du lika gärna kunna mura igen dem – utan kanske främst för att släppa in dagsljus. Därför är det viktigt att titta på fler värden än bara U-värdet när du väljer fönster (jag kommer gå närmre in på detta längre fram i guiden).
3. Större risk för kondensbildning med lågt U-värde
Utöver att stänga inne värme och släppa in ljus har fönster ytterligare en funktion – att ge dig en utsikt.
Oavsett om din utsikt är mot havet, trädgården eller gatan tycker du förmodligen att det är trevligt att kunna se ut genom dina fönster.
Ett lågt U-värde (1,4 och under) medför en väsentligt större risk för kondensbildning på utsidan och därmed sämre utsikt delar av dagen och året.
Kondens bildas när utsidan av glasrutan är kallare än utomhusluften. Ett lågt U-värde innebär en kallare ytterruta, eftersom fönstret inte släpper igenom lika mycket värme som ett med högre U-värde.
När du beställer fönster går de att beställa med en särskild beläggning som gör att glaset aldrig blir kallare än luften runtomkring. På det viset slipper du kondens även om du väljer fönster med ett lägre U-värde.
4. Fönstrets fjärde funktion…
Hus behöver andas. Gamla fönster fungerade som husets andningsorgan. De släppte in ny luft. Och vädrade ut den gamla. Det brukar kallas för självdrag och var standard innan fläktar, luftvärmepumpar och FTX-aggregat gjorde sitt inträde på marknaden.
Har du ett äldre hus (från 70-talet och tidigare) och väljer ett fönster med väldigt lågt U-värde sabbar du sannolikt ventilationen i ditt hus. Fönster som sluter mer tätt minskar nämligen luftcirkulationen i ditt hus.
Du vill inte byta ditt problem med drag och kalla golv mot problem med fukt och mögel.
Därför är det viktigt att säkerställa med fönsterfirman vad olika fönster, med olika U-värden, skulle innebära för husets ventilation. Räcker det att sätta in spaltventiler i fönstren? Eller behövs det större, dyrare åtgärder? I så fall kanske du ska fundera på om det är värt att betala för det lägre U-värdet.
Lyckas med ditt fönsterbyte
Ett lågt U-värde har alltså både fram- och baksidor. När du känner till dem kan du lättare välja ett fönster som passar just ditt hus och dina behov.