Om du ska byta alla fönster i en normalstor villa brukar prislappen landa någonstans mellan 100 000 och 300 000 kronor.
Oj, tänker du kanske nu, det var ju ingen större hjälp – jag behöver mer konkreta siffror.
Men det är lite som med bröllop. Du kan välja att slå på stort och hyra ett slott, bjuda på 3-rätters med bordsservering och 10-våningstårta, bekosta liveband och fri bar. Eller så kan du pressa ner kostnaderna så mycket det bara går genom att be gästerna ta med sin egen dricka, sätta på en Spotifylista på repeat och köra hemlagad buffé med frystårta från Ica.
Du förstår kanske vart jag vill komma? Beroende på vilka val du gör kommer prislappen se väldigt olika ut och det är därför svårt att säga något generellt om vad det kostar att byta fönster.
Detta påverkar priset när du byter fönster
En hantverkare brukar kosta runt 500-700 kronor i timmen. Och att montera ett normalt fönster kräver i snitt 4 arbetstimmar. Så långt är det ganska lätt att räkna på, om du har koll på hur många fönster du har.
Men när vi kommer till själva fönstren så kostar ett vanligt, vridbart fönster allt mellan 4000 och 10 000 kronor, beroende på material och tillval. Du kan alltså själv påverka priset en hel del.
Några saker finns det dock som du inte kan påverka:
- Var du bor: Montörernas priser kan variera beroende på var i landet du bor. Att driva en firma i centrala Stockholm är oftast dyrare än att driva en firma ute på landsbygden. Däremot kan det bli dyrare transportkostnader om du bor väldigt långt ute på vischan.
- Hur ditt hus ser ut:Ska du byta fönster som sitter högt upp krävs en byggnadsställning, vilket naturligtvis kommer öka kostnaden. Sitter fönstren krångligt till kan de ta längre tid att byta och därmed bli dyrare. Vilket material som sitter runt dina fönster spelar också roll för hur svårt (och dyrt) de blir att byta ut.
- Hur unika dina fönster är: Har du fönster med ovanliga mått så kan det göra att tillverkningskostnaden ökar. Materialkostnaden blir såklart även högre ju större fönster du har eftersom det kräver mera glas.
- Eventuella skador: Har du väntat lite för länge med att byta fönster? Då kanske det har hunnit bli fukt- eller mögelskador på materialet i fönsterhålet. I så fall behöver material rivas och nytt sättas dit, vilket ökar både arbets- och materialkostnad för ditt fönsterbyte.

Men låt oss nu gå vidare till det du faktiskt kan påverka – nämligen vilka fönster du väljer.
Priset för material och tillval
Idag är det framförallt 3 olika material som fönster tillverkas av: trä, plast och aluminium (och då syftar jag alltså på fönsterkarmarna – fönsterrutor är fortfarande gjorda av glas…).
Trä är det mest klassiska materialet, som fönsterkarmar tillverkats av i alla tider. När det gäller träfönster kan det skilja mycket i kvalitet beroende på vilket virke som använts. Med andra ord går det att hitta både billiga och dyra träfönster.
Aluminiumfönster är dyrare men tåligare än träfönster, medan PVC-fönster (plast) är ett billigare men ofta mindre hållbart alternativ. Plastfönster är nämligen väsentligt svårare än träfönster att laga om de skulle gå sönder.

Vilket material du väljer till dina fönsterkarmar påverkar alltså både pris, utseende och hållbarhet.
Men det är inte bara materialet som avgör hur hög prislappen blir, kostnaden påverkas också av vilka tillval du gör:
- Vill du ha spröjs på fönstren? Persienner? Fönsterbrädor att förvara din partners palettbladssamling på? Alla extrasaker utöver själva fönstret gör att priset går priset upp.
- Har du några fönster du ändå aldrig öppnar? Väljer du fasta fönster går priset ner.
- Vill du ha extra isolering och ett så lågt U-värde som möjligt? 3-glasfönster får prislappen att gå upp.
- Bor du i ett äldre hus med väggar som ändå läcker värme och tycker det duger bra med 2-glas? Då kommer du ner i pris.
- Behöver du extra skydd mot något annat än vädret – t.ex. buller, kondens, inbrott eller skarpt solljus – då går priset upp.
Priset du betalar för ett billigt pris…
Slutligen påverkas priset på ditt fönsterbyte av vilken firma du anlitar för att tillverka och montera dina nya fönster. Det går ofta att hitta kampanjer bland tillverkarna och väljer du att anlita en montör separat (vissa fönstertillverkare monterar själva, men inte alla) kommer där också finnas prisskillnader.
Med andra ord, om du vill komma så billigt undan som möjligt ska du köpa det billigaste plastfönstret på marknaden, välja bort allt vad energiisolering heter, skippa fönsterbrädorna, köra på fasta fönster som inte går att öppna och välja leverantören med det billigaste erbjudandet. Enkelt va?
Jag tror du förstår att det kommer ett stort MEN…
Här kommer det:
MEN då får du också vara beredd på att få problem i framtiden.
Förutom de uppenbara nackdelarna med fönster som inte isolerar bra, kommer ett billigt fönster inte hålla lika länge som ett kvalitetsfönster.
Ett billigt träfönster kommer behöva underhåll oftare än ett dyrare träfönster. Ett billigt plastfönster kommer gå sönder snabbare än ett dyrare aluminiumfönster.
En montör som lockar med billiga erbjudanden behöver oftast pressa priserna av en anledning.
Kanske har de inte tillräckligt med kunder för att klara ekonomin. Kanske har deras befintliga kunder inte velat rekommendera dem vidare. Eller kanske har de ingen erfarenhet och kunskap att marknadsföra sig med utan måste ta till lockpriser.
Riskerna med att välja den billigaste montören är flera:
- Säljaren kanske inte har kompetens att ge dig rätt rådgivning, vilket leder till att du får nya fönster som inte passar dina behov.
- Montaget kanske inte blir lika snyggt, eller håller lika länge.
- Deras garantier är troligtvis sämre och när du väl behöver använda din garanti är risken att det inte går, då firman har gått i konkurs.
Det här är inte skrämselpropaganda – att hantverkarfirmor går i konkurs är mer regel än undantag när det kommer en lågkonjunktur. När det byggs mycket startar en massa firmor upp och när byggandet avtar tvingas de lägga ner.
En etablerad, erfaren firma har i regel stabilare ekonomi och bättre kreditvärdighet vilket gör att de oftast överlever konjunktursvängningar.
Att leta efter den billigaste fönsterinstallationen är alltså helt fel fokus om du vill ha problemfria fönster som håller i längden.
I stället borde du fokusera på att hitta både fönster och montörer som är rätt för just dig.
För du ska leva med dina fönster i många år framöver. De är inte bara avgörande för husets utseende både utvändigt och invändigt, utan även för känslan och komforten i ditt hem.
Så mitt råd är att inte börja med att fokusera på pris. Börja i stället med att fundera på vad du vill ha ut av dina nya fönster.
För väljer du rätt fönster är de oftast ingenting du tänker på till vardags. Men väljer du fel fönster är risken att du kommer störa dig på dem varje dag.
Vill du veta mer om hur du lyckas med ditt fönsterbyte?
I vår kostnadsfria fönsterguide visar vi dig hur du undviker 4 vanliga fällor när du byter dina fönster.