Vad är ett fönster? Fönstrets delar och konstruktion

Byta fönster – varför det? Tänkte jag någon gång i början av 2000-talet när en släkting beklagade sig över att han måste byta sina. Hans fönster såg förvisso ut att vara i stort behov av en putsning. Men det måste väl ändå vara både enklare och billigare att ta fram trasan än att byta rubbet?

På den tiden var jag tämligen ointresserad av fönster och tänkte att det bara var en glasruta. Och att byta fönster, det behövde man väl bara göra om man hade haft inbrott? Eller om grannarnas ungar råkat missa målet när de spelade fotboll.

Men när jag blev lite äldre och själv skaffade hus började jag förstå hur komplexa – och viktiga – fönster egentligen är. I den här artikeln går jag kort igenom ett fönsters olika delar samt vad de har för funktion.

Olika typer av fönsterglas

Precis som mitt yngre jag tänker de allra flesta på själva glasrutan när de hör ordet fönster. Men även den är mer komplex än bara ”en ruta”.

Fram till för 100 år sedan var det allra vanligaste att ha dels ett yttre fönsterglas och dels ett löst inre fönsterglas. Det inre glaset monterades upp när höstkylan smög sig på och ner lagom till valborgsfirandet.

Under 1920-talet blev det vanligare med kopplade fönsterbågar, alltså fönster där inner- och ytterglaset sitter ihop men kan delas när det är dags för putsning.

Först på 1980-talet kom de så kallade isolerglasen som vi ser i moderna fönster.

I isolerglasfönster går glasskivorna inte att dela. Den isolerande effekten kommer av luftspalten mellan glasen (ju större utrymme mellan glasen desto mer isolering). Isolerglasfönster finns som både 2-glas (med en luftspalt) och 3-glas (med dubbla luftspalter, det vill säga ännu bättre isolering).

Idag kan man även välja att fylla luftutrymmet med ädelgas, som isolerar ännu bättre än luft. Och tycker man inte det är tillräckligt går det också att ersätta en av glasrutorna med ett så kallat energiglas. Energiglas har en särskild beläggning som gör att rutan släpper igenom ännu mindre värme.

Tvärsnitt av treglas isolerruta
3-glas isolerruta. Ett isolerglasfönster isolerar med hjälp av luften/gasen mellan de två eller tre glasrutorna.

Fönstrets övriga delar

Förutom glaset finns det några delar som utgör fönstrets baskonstruktion, som krävs för att det över huvud taget ska fungera:

  • Fönsterkarmen är konstruktionen som sitter fast i väggen och håller fönstret på plats.

  • Fönsterbågen är själva ramen som glaset monteras i.

  • Spanjoletten är låsmekanismen som gör att du kan stänga fönstret.

  • Spanjoletten sitter inuti bågen och är gjord av metall.

  • Slutblecket sitter i karmen och är den del som spanjolettens kolvar hakar i när du stänger fönstret.

  • Beslag är alla ”lösa” delar som skruvas fast i fönstret och bidrar till att det kan öppnas och stängas, såsom handtag, haspar och lås, skruvar och gångjärn.  

Fönsterbåge, spanjolett, slutbleck och beslag behövs inte för fasta fönster, d.v.s. fönster som inte går att öppna. I sådana fönster monteras glasrutan direkt i fönsterkarmen.

Ibland delas fönstret upp i fler delar, oftast av estetiska skäl:

  • Mittpost och tvärposter används när ett fönster har två eller fler separata fönsterbågar.

  • Spröjs är smalare lister som delar upp glaset i mindre partier och används framförallt för att få till ett gammeldags utseende på fönstret. 

Du kanske har hört talas om tvåluftsfönster och treluftsfönster? Begreppen är förvirrande lika tvåglas- och treglasfönster, men står för något helt annat. Med luft åsyftas vanligtvis antalet öppningsbara delar i fönstret. Delas en fönsteröppning till exempel upp i två med hjälp av en mittpost och två separata fönsterbågar kallas det ett tvåluftsfönster.

Vitt tvåluftsfönster med dalahäst i fönsterkarmen
Tvåluftsfönster är vanliga på äldre hus.

För att fönstret ska hålla tätt används även glas- och tätningslister samt fönsterkitt när fönstren monteras. När själva fönstret är på plats är det också viktigt att montera fönsterbleck som hindrar vatten från att tränga in i väggen. De flesta vill även ha någon form av fönsterbräda på insidan där man kan ställa krukväxter och gömma tomtarna barnen gjort i skolan.

Komplexa fönster kräver skickligt montage

Vill du ha fönster som håller länge och håller tätt bör du därför välja leverantör noggrant. Du vill ha en leverantör med hög kvalitet på sina produkter och montörer som har bytt många fönster tidigare.

Genom vårt offertverktyg får du offerter från precis sådana leverantörer. Vi matchar dig dessutom mot de två företag som passar just dina behov bäst. Så du slipper slösa tid på att granska onödigt många offerter.

Vill du veta vilka fällor du ska undvika för att ditt fönsterbyte ska bli så problemfritt som möjligt? Vi guidar dig förbi de 4 vanligaste fällorna i vår kostnadsfria guide.

Med vänliga hälsningar,
Kompisarna på Fönster-guiden.se
"scientia potentia est"