Renovera eller byta dina fönster?

Har du fått nog av dragiga rum och skenande uppvärmningskostnader? Eller har du kanske upptäckt fuktskador mellan dina fönsterglas?

Då är det dags att göra något åt dina fönster. Frågan är bara vad.

Fönsterfirman kommer säga åt dig att du borde köpa helt nya fönster. Byggnadsvårdaren kommer råda dig att renovera till varje pris. Så vem har rätt?

Det enkla svaret är: det beror på.

Då bör du överväga att renovera dina fönster…

Tänk dig att du har ärvt en äkta Carl Larsson-målning som nu pryder din vardagsrumsvägg precis som den tidigare prytt dina morföräldrars. En dag härjar ungarna värre än vanligt och tavlan ramlar i golvet och får en spricka.

Slänger du den i soporna och ersätter du den med en svartvit fotoprint från IKEA? Eller kontaktar du en konservator som får reparera din konstskatt?

Fönster har inte bara funktionen att isolera mot kyla. De har även en estetisk funktion. Vissa fönster kan till och med utgöra ett stycke kulturhistoria. Har du gamla, tidstypiska fönster kan det vara värt att renovera dem i stället för att byta dem. För gamla fönster har ofta mer att ge än vad man kanske tror.

I hus byggda på 50-talet och tidigare användes vanligtvis kärnvirke av väldigt hög kvalitet till fönstren. Du kan alltså hitta fönster från förra sekelskiftet (1900) där träet fortfarande är friskt. Samtidigt kan du hitta fönster från millennieskiftet där träet redan har ruttnat…

Om du vill se hur dina träfönster egentligen mår kan du prova att sticka i träet med ett vasst föremål – är träet hårt så mår det fortfarande bra, men är det mjukt och smuligt är det skadat.

Del av fönster med ruttet trä
Ett fönster där mycket av träet är skadat bör bytas ut mot ett nytt.

Dina gamla fönster av bra virke kan renoveras så att de isolerar betydligt bättre än vad de gör idag, med hjälp av nya tätningslister, fönsterkitt och ett energiglas eller isolerglas i fönstret. Däremot kommer de aldrig isolera riktigt lika bra som nya fönster gör – de kommer alltså inte ner i samma låga U-värde.

Du som bor i ett äldre hus har å andra sidan troligen väggar som inte heller är helt täta. Om inte väggarna är väl isolerade kommer några tiondelars bättre U-värde på dina fönster inte göra någon större skillnad för husets energiförluster…

Fördelar med att renovera:

  • Om fönstren är i okej skick kan du komma billigare undan.
  • Om virket är av hög kvalitet kan dina gamla fönster hålla längre än nya, så länge du fortsätter underhålla dem.
  • En renovering är bättre både ur kulturhistoriskt och miljömässigt perspektiv.

Fördelar med att byta:

  • Du får långa garantier som du inte får vid en renovering.
  • Nya fönster kräver mindre underhåll.
  • Du kan komma ner i lägre U-värden, det vill säga bättre isolering, med nya fönster.
  • Nya 3-glasfönster isolerar även bättre mot buller än gamla 2-glasfönster.
  • Är du beredd att betala lite mer kan du även få nya fönster i äldre stil.
Rött gatuhus i trä med vita träfönster
På ett äldre hus bör du överväga renovering eller ett byte till fönster i samma stil som originalet.

Och då bör du byta till nya fönster

På 60-talet började fönster massproduceras, med sämre virke som inte håller lika länge.

Sitter du med originalfönster i en 60- eller 70-talsvilla är det alltså troligt att deras bäst-före-datum passerat för ett bra tag sedan. Kanske har träet börjat ruttna, eller har kvistar som blöder igenom oavsett hur många gånger du målar om.

Dessa fönster finns det ingen vits med att försöka renovera – de kommer inte hålla i längden ändå. Då är ett fönsterbyte den enda och rätta vägen.

Låt oss spola fram ytterligare 20 år i tiden. Medan 80-talet var ett bottennapp på vissa plan – det räcker väl att jag nämner hockeyfrillor, neonfärgade kroppsstrumpor och moonboots – var det något av en renässans för fönsterbranschen.

Fönster av bättre kvalitet började tillverkas igen. Inte av samma fantastiska virke som under 1900-talets första hälft, men åtminstone mer rustikt än under 60- och 70-talet. Så bör du renovera dina 80-talsfönster eller byta dem?

Det får bli en fråga om smak och stil. En del fönster från den tiden går att renovera, men frågan är om du vill?

Medan en sekelskiftesvilla riskerar att fördärvas av moderna fönster kan de ge 80-talshuset ett välbehövligt ansiktslyft. Min spaning är att det dröjer länge innan någon anser att 80-talshus generellt har ett kulturhistoriskt värde, eller ett tidstypiskt utseende som är värt att bevara…

Därför är jag av åsikten att ett 80-talshus mår bättre av nya fönster. Dels kommer ditt hus bli bättre isolerat, både från kyla och ljud. Och dels finns snyggare och fler fönstermodeller att tillgå idag än på 80-talet.

Skulle du sälja huset kan ditt val av fönsterrenovering eller fönsterbyte även påverka vad du får betalt. Värdet på ditt vackra 20-talshus kommer att sjunka om du bytt till moderna, otidstypiska fönster. Medan värdet på din 80-talsvilla kommer att öka med moderna fönster som både ser bra ut och bidrar till lägre driftkostnader.

Välj rätt väg och akta dig för fällorna

Summa summarum, om du har riktigt gamla fönster av bra virkeskvalitet, så bör du överväga att renovera dem. Men har du fönster från 60-talet och framåt gör du bäst i att byta fönster.

Att besluta dig för renovering eller byte är bara det första steget mot bättre fönster.

Har du väl bestämt dig för att det är nya fönster du vill ha uppstår en massa nya frågor. Vilka fönster ska du välja? Vilka tillval är du beredd att betala för? När bör du göra ditt fönsterbyte och vart vänder du dig för att få rätt hjälp?

Det finns flera fällor på vägen som kan sabotera för ditt fönsterbyte. I vår kostnadsfria guide lär du dig hur du undviker att ramla i dem.

Med vänliga hälsningar,
Kompisarna på Fönster-guiden.se
"scientia potentia est"